Houten vloer in olie of lak? Verschil en gebruik.

U heeft gekozen voor een (eiken) houten vloer, maar het moet nog afgewerkt worden. Er zijn diverse afwerkingsmogelijkheden voor uw houten vloer die zowel de uitstraling als het onderhoud van de vloer beïnvloeden.

Welke afwerking past het beste bij uw situatie? In deze blog zetten we de voordelen en nadelen van olie & lak naast elkaar, zodat u een overwogen beslissing kan maken met wat het beste bij u past. U hoeft niet voor de gehele levensduur van uw nieuwe vloer aan één keuze vast te houden. Tijdens een vloerrenovatie is het altijd mogelijk om bijvoorbeeld een geoliede vloer te lakken, of vice versa.

Houten vloer in olie of lak?

Een cruciale overweging bij het kiezen van een vloer is hoe deze in uw huis daadwerkelijk zal worden gebruikt. Hoewel het misschien wat vreemd klinkt, is elk huishouden uniek en heeft het zijn eigen specifieke behoeften.

Denk bijvoorbeeld aan het dagelijkse loopverkeer in uw huis, zowel van gezinsleden als gasten. Welk type houten vloer past het beste bij uw wensen? En belangrijk, hoeveel tijd bent u bereid te besteden aan het reinigen en onderhouden van de vloer? Heeft u een specifieke kleur in gedachten, en verkiest u een glanzende of matte afwerking?

Het maken van een weloverwogen keuze met betrekking tot zowel de vloer als de afwerking, in combinatie met een professionele legservice, garandeert immers vele jaren van plezierig wonen.

Het verschil tussen olie & lak

Het voornaamste doel van het behandelen van een houten vloer met lak of olie is het beschermen van de vloer tegen slijtage en vlekken.

Lak biedt een vrijwel volledige bescherming voor het hout. Door meerdere lagen op elkaar aan te brengen, krijgt vuil en vocht geen kans om het hout binnen te dringen.

Of het nu gaat om vetvlekken of per ongeluk gemorst water naast de plant, met lak is dat geen probleem. Dankzij de harde beschermende laag is schoonmaken eenvoudig en vereist het minimale onderhoud.

Parketolie dringt in het hout door in plaats van erop te liggen, waardoor de natuurlijke structuur van het hout zichtbaar en voelbaar blijft. Deze eigenschap maakt het mogelijk om met bijvoorbeeld (eiken) vloerolie verschillende kleureffecten te bereiken.

Voor- en nadelen olie & lak

Voordelen lak

 • Uiterst duurzame afwerking
 • Minimale onderhoudsbehoefte
 • Beschermt de vloer tegen indringend water en vuil
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Onmiddellijk begaanbaar (na droogtijd)

Nadelen lak

 • Het verwijderen van krassen is een uitdaging
 • Reparatie van krassen of schade is moeilijk
 • Het is kostbaarder dan een afwerking met olie

Voordelen olie

 • Plaatselijke reparatie van beschadigingen is mogelijk zonder de volledige vloer te moeten schuren
 • Er kan kleur aan de houten vloer worden toegevoegd door kleurpigment
 • Olieafwerking is kostenefficiënter dan lakken
 • Biedt een natuurlijkere uitstraling
 • Het aanbrengen van olie is eenvoudiger zelf te doen
 • Minder kosten vergeleken met lakken

Nadelen olie

 • Een houten vloer met olie dient elke 2-3 jaar regelmatig onderhouden te worden.
 • Bij verwaarlozing is de vloer gevoeliger voor vocht, vuil en beschadigingen.

Hou houdt je een vloer nieuw?

In uw huis wordt geleefd, en het vermijden van krassen is soms onvermijdelijk. U kunt echter enkele maatregelen nemen om dit tot een minimum te beperken. Bij een geoliede houten vloer kunnen krassen of vlekken lokaal worden bijgewerkt, terwijl bij een houten vloer met gelakte afwerking dit alleen mogelijk is door de hele vloer te renoveren.

Beperk het lopen met schoenen op uw vloer.

Schoenen die buiten zijn gedragen, kunnen vocht en vuil naar binnen brengen. In schoenzolen kunnen harde materialen achterblijven die schurend of krassend zijn op hout, zoals zand, steentjes of stukjes glas. Naaldhakken kunnen putjes veroorzaken.

Gebruik viltjes onder meubilair.

Voorzie stoelen, banken, tafels, kasten, speakers en planten die op de vloer staan van vilt. Er zijn speciale sets verkrijgbaar met vooraf gesneden viltjes of u kunt eenvoudig zelf vilt op maat knippen. Hiermee voorkomt u diepere krassen voor een kleine investering.

Veeg je voeten goed.

Hoewel er vaak met schoenen wordt gelopen binnenshuis, is dit meestal geen probleem als uw vloer goed is afgewerkt en u gebruikmaakt van een (deur)mat. De meeste vuildeeltjes blijven achter op de mat, waardoor voorkomen wordt dat schurende materialen direct op uw vloer terechtkomen.

Meer weten?

In conclusie is de keuze tussen houtolie en -lak afhankelijk van persoonlijke voorkeur en het beoogde resultaat. Overweeg het gebruik, de uitstraling en het onderhoud bij het kiezen van de ideale afwerking voor jouw houten oppervlakken. Meer weten of twijfelt u nog steeds neem dan contact op met onze specialisten.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat is Step Parketlak 2k

Contactgegevens