Hoe kan ik een houten vloer schoonmaken en onderhouden?

Het onderhouden en reinigen van een parketvloer is iets wat vaak moet gebeuren. Hierdoor blijft de conditie van de houten vloer goed. Vaak denken mensen dat onderhouden en reinigen hetzelfde is, alleen zit hier toch wel echt een verschil tussen. Reinigen is iets wat u bijvoorbeeld wekelijks doet, hierdoor blijft alles mooi schoon en zal de conditie van de vloer goed blijven. Voor het geval dat u uw vloer echt mooi wilt houden kunt u het beste gebruik maken van extra schoonmaak en reinigingsproducten.

Onderhouden is iets wat u over een langere periode doet, hier zit vaak ook meer tijd en werk in. Onderhouden doet u bijvoorbeeld een keer in de vier maanden. Voor het reinigen en schoonmaken van parketvloeren raden wij aan om extra producten te gebruiken die hiervoor bestemd zijn.

In deze blog lees je alles over het onderhouden en reinigen van je houten vloer.

Waarom is het belangrijk om een houten vloer schoon te houden?

Een vloer is een product wat niet gemakkelijk vervangen kan worden. Dit komt natuurlijk omdat het aardig veel werk is om een parketvloer te vervangen. Aangezien een houten vloer duurder is als bijvoorbeeld een pvc-vloer, is het schoonhouden van uw houten vloer ook erg belangrijk. Bij achterstallig schoonmaakwerk is de kans dat er vuil zoals vocht, stof en vet zich in het hout gaat trekken. Hierdoor wordt de beschermlaag ook wel de toplaag van de vloer aangetast.

Het uitstellen van het schoonmaakwerk is iets wat u beter niet kunt doen, dus zit er een vlek op uw vloer dan kunt u dit het beste meteen reinigen met een dweil, schoon water en in combinatie met een van de reinigingsproducten. Omdat een houten vloer voor een groot gedeelte de uitstraling van het huis bepaald wilt u absoluut geen zichtbare krassen, vlekken of andere beschadigingen in uw vloer.

Waarmee moet u een houten vloeren absoluut niet schoonmaken?

  • Als u uw parket vloer gaat dweilen is het erg belangrijk dat u niet te veel water gebruikt, het gebruik van te veel water is niet goed voor houten vloeren. Als te veel water in aanraking komt met hout kan er schimmel ontstaan.
  • Een houten vloer reinigen met een stoomreiniger is ook niet iets wat wij aanraden. Het stoom kan tussen de naden van de hout gaan trekken en zo kan er schimmel ontstaan.
  • Uw houten vloer schoonmaken met allesreiniger is ook zeker geen goed idee. Het gebruik van allesreiniger op uw vloer kan ervoor zorgen dat de kleur van de vloer veranderd of dat de houten vloer vaal wordt.

Welke producten zijn geschikt voor het reinigen van een houten vloer?

Een houten vloer reinigen kunt u het beste doen met de reinigingsproducten van Olie & Lak Centrale. Wij hebben een groot assortiment aan producten die erg geschikt zijn voor het reinigen van parketvloeren. Bekende merken zijn Step, Royl en Woca met ieder zijn unieke eigenschappen. Een houten vloer vloer schoonmaken kan dus perfect met de producten van Step, Royl en Woca.

Voor het intensief reinigen van een houten oppervlakte kunt u het beste gebruikmaken van de Royl Intensief Reiniger. De intensieve reiniger verwijderd krachtig vuil, polish en zeep resten. Na het reinigen dient het oppervlakte weer behandeld te worden met de Royl Onderhoudsolie. Voor een milde reinigingsbeurt kunt u het beste gebruik maken van De Royl Milde reiniger. Deze milde reiniger is bedoelt voor het regelmatig reinigen van het oppervlakte. De milde reiniger kan gebruikt worden voor het dweilen van uw vloer. Voor het regelmatig reinigen van een vloer is De Royl Vloerzeep erg geschikt. Deze vloerzeep is beschikbaar in het naturel en wit en zorgt voor een beschermlaagje tegen vuil en vlekken.

De Step producten kunnen worden aangebracht op een vloer die is behandeld door Step, maar deze producten zijn ook geschikt voor een vloer die behandeld zijn met andere watergedragen lakken. Zo heeft u voor het reinigen van uw vloer De Step Intensieve en De Milde Reiniger. De Step Intensieve Reiniger is bedoeld voor het verwijderden van vet, vuil en oude polish lagen. De Step milde reiniger kan gebruikt worden om de polish laag intact te houden.

Ook Woca biedt verschillende reinigingsproducten aan. Deze producten zijn bedoeld voor behandeld en onbehandelde olie vloeren. Zo heeft Woca De Intensief Reiniger en De Intensief Reiniger Spray. De Intensief Reiniger werkt ontvettend en verwijderd oude zeeplagen, vuil en vet. Na gebruik van De Intensief Reiniger moet het oppervlakte weer worden hersteld met de oorspronkelijke basisbescherming. De Intensief Reiniger moet gemend worden met water en kan gebruikt worden met een mop, dweil of de spray.

Waarom is het belangrijk om een houten vloer te onderhouden?

Onderhoud aan uw houten vloer is iets wat u om de zoveel tijd doet. Uw vloer onderhouden is erg belangrijk, omdat hierdoor de conditie van uw vloer goed blijft en de vloer langer meegaat. Het onderhouden van een lak of olie vloer vraagt allebei om een andere aanpak. Bij een geoliede vloer zijn vlekken of krassen te verwerken. Dit betekent dat op de plek van de beschadiging, de beschadiging ook weer kan worden verwijderd. Bij een gelakte vloer zal bij ernstige vlekken en krassen de gehele vloer bij u thuis gerenoveerd moeten worden. Door om de zoveel tijd de vloer een grote onderhoudsbeurt te geven kunt u dit voorkomen. Wij van Olie & Lak Centrale bieden een ruim assortiment aan van onderhoudsproducten, zodat uw vloer een mooie uitstraling blijft behouden.

Welke onderhoudsmiddelen kunt u het beste gebruiken voor houten olie vloeren?

Voor het onderhouden van olie vloeren hebben wij een breed assortiment aan producten. De olie onderhoudsproducten die wij verkopen zijn de producten van Royl en Woca. Voor een vloer die geolied is heeft u bijvoorbeeld de Royl Onderhoudsolie, deze is beschikbaar in het naturel en wit. De Royl Onderhoudsolie is geschikt voor het opfrissen en herstellen van Royl 2K vloeren.

Voor het onderhouden van olie vloeren heeft Woca ook een groot assortiment aan onderhoudsproducten. Zo hebben zij de Woca Olie Conditioner naturel en wit. Dit is een zeep die er voor zorgt dat natuurlijke kleur van het hout wordt versterkt. Deze zeep gebruikt u in combinatie met een dweil.

Welke onderhoudsmiddelen zijn geschikt voor een houten lak vloer?

Houten vloeren die gelakt zijn vragen om een andere aanpak dan geoliede vloeren. Een houten vloer schoonmaken die gelakt is kan het beste met de producten van Skylt, Step en Woca. Skylt heeft bijvoorbeeld De Skylt Conditioner Spray & Wipe. De Spray en Swipe is bedoeld om een met Skylt afgewerkte vloer streeploos te reinigen. Dit product laat geen zeepresten achter en laat de vloer zijn matheid behouden. De Spray en Wipe kan worden aangevuld met De Skylt Conditioner Concentraat. De Spray & Wipe is bedoeld voor een vloer die is behandeld met de Skylt Original of Titanium, maar kunnen ook prima gebruikt worden voor vloeren die behandeld zijn met andere vloerlakken.

Met de onderhoudsproducten van Step, kan een met Step gelakte vloer weer behandeld worden. Een houten vloer schoonmaken met Step kan met De Step Polish Satijn. Deze Polish verwijderd kleine krassen en vermindert slijtageplekken in de houten vloer. De Step Polish is ook nog beschikbaar in de varianten Glans en Mat. Let op: De Step producten zijn niet geschikt voor een onbehandelde houten vloer.

Ook Woca heeft onderhoudsproducten voor houten lak vloeren. Deze producten zijn perfect om vlekken uit het hout te krijgen. Een parket vloer kan door Woca behandeld worden met De Woca Polish en De Woca Zeep. Beide producten zijn geschikt voor lak en vinyl. Vlekken in de houten vloer kunnen worden vermeden met deze producten.

Mocht je meer informatie willen weten over het onderhouden of reinigen van je houten vloer? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, telefonisch of via de mail.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoe lak ik een tafelblad?

Contactgegevens